| | | | | | | |
‘De Vinexmensen’. (Sub)urbane toekomst bedacht en ontworpen door een community

Start van de community.
‘De Vinexmensen’ is een van de drie communities die in het kader van het Jaar van de Ruimte 2015 is opgericht. Deze community richt zich op de Vinexwijken die in het kader van de Vierde Nota Extra zijn ontstaan. In 2015 vieren ze hun 25-jarige verjaardag.

De community is een netwerk van geïnteresseerde personen en instanties, bewoners en ontwerpers, steden en wijken, die zich buigen over wat de Vinex op dit moment is en wat het in de toekomst kan worden.
Met behulp van de community worden inzichten verkregen over het type stadscultuur dat inmiddels in de Vinex is ontstaan, over welke mensen er wonen en werken en hoe de (sub)urbane stedelijkheid van de Vinex vorm heeft gekregen. Daarnaast wil ‘De Vinexmensen’ ideeën genereren over het toekomstperspectief voor deze wijken en hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen.
Tijdens het Jaar van de Ruimte zullen de leden van de community activiteiten organiseren en uiteindelijk met adviezen komen over de toekomst van de Vinex.

Relevantie
De Vinex is symbool geworden van een cultuur van ruimtelijk ordenen die definitief tot het verleden behoort. De wijken zijn het resultaat van denken en financieren, van instituties en structuren die ingrijpend zijn veranderd. De Vinex kan daarmee beschouwd worden als een van de (voorlopig) laatste, grote top-down georganiseerde opgaven in de ruimtelijke ordening.
Inmiddels is dit top-down denken ingeruild voor een anders georiënteerde beweging en ‘geloofsovertuiging’: de bottom-up gedachte en het vertrouwen in de kracht van ‘sociaal kapitaal’ en zelforganisatie. Bij veel toekomstige ontwikkelingen zal de richting, vorm en het succes van nieuwe (her-) inrichtingsprocessen afhankelijk zijn van een brede basis, de mensen en hun meningen, inzet en inspiratie. Zo ook bij de Vinex.

Toekomstige opgaven
De community is een manier om de visies en ambities van bewoners, bestuurders en gebruikers, ‘De Vinexmensen’, goed in beeld te krijgen. Door middel van de community worden antwoorden gegeneerd op de vraag wat er met de VINEX, die intussen een zekere mate van stedelijkheid heeft gekregen, moet gebeuren. Op basis van een registratie en het in kaart brengen van de huidige stadscultuur zal vervolgens geformuleerd worden wat de toekomstige opgaven zijn.
Daarbij spelen de fysieke kenmerken van de plek een rol van betekenis, maar het zijn toch vooral de meningen, visies en ambities van bewoners en gebruikers van de Vinex waar de aandacht naar uitgaat. De community heeft daarmee drie taken: reflectie op de totstandkoming van de Vinexsteden, registratie van de huidige situatie en het formuleren van toekomstige opgaven.

Aanmelden
De start van de community begint met een open uitnodiging. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij de projectleider. De community zal zich ontwikkelen volgens een geleidelijk groeiproces langs lijnen die door de deelnemers worden ingezet.
Aan het eind van het Jaar van de Ruimte, december 2015, zal ‘De Vinexmensen’ resulteren in een presentatie van conclusies en toekomstvisies voor de VINEX.

De community ‘De Vinexmensen’ wordt geregisseerd en geleid door INTI (International New Town Institute) in opdracht van het Ministerie I & M.


Voor meer informatie of vragen:
JaapJan Berg (INTI), projectleider community ‘De Vinexmensen’
vinexmensen@newtowninstitute.org
Twitter: @vinexmensen