| | | | | | | |
Studenten NHTV komen met visie over stad van de toekomst
Student Research
Fall Semester 2009

In de eerste helft van 2009 zijn 2e jaars studenten Urban Management van NHTV internationaal hoger onderwijs Breda de uitdaging aangegaan na te denken over hoe (nieuwe) westerse steden er idealiter uit zouden moeten zien over 30 jaar. Urban Management wordt sinds 2007 aangeboden op de Academie voor Stedenbouw, Logistiek en Mobiliteit (SLM) aan de NHTV en is een 2-jarige variant binnen de opleiding Verkeerskunde, waarbij het raakvlak met de ruimtelijke kant centraal staat. Daarna vervolgen de studenten hun studie verder in de bestaande trajecten van Verkeerskunde of Ruimtelijke Ordening en Planologie.

Het sluitstuk van Urban Management was een project over de nieuwe stad van de toekomst, waarin de studenten de gelegenheid is geboden alle verworven kennis en vaardigheden te bundelen en te komen tot een visie voor de toekomst. Directe aanleiding hiervoor vormt het mondiale urbanisatievraagstuk. In diverse voorgaande projecten hebben de studenten zich bekwaamd op andere schaalniveaus van plan- en visievorming, te weten straat-/buurtniveau, wijkniveau, stadsdeelniveau en het regionaal niveau. Samen met het International New Town Institute is een zeer uitdagend project voorgegeven voor het schaalniveau ‘stad’.

In de eerste fase van het project lag de nadruk op het samenstellen van een Programma van Eisen voor “de ideale stad”. Dit is gebeurd op basis van het doorlichten van bestaande steden. Almere is als Nederlandse new town uitvoerig onder de loep genomen, door onder andere vier typerende stadsdelen (Haven, Buiten, Stadshart en Overgooi) te beschrijven en met elkaar te vergelijken. De thema’s wonen, infrastructuur, openbare ruimte/ privé ruimte, groen en werken/ voorzieningen stonden daarbij centraal. Naast Almere hebben de studenten diverse buitenlandse new towns bestudeerd, waaronder Cergy-Pontoise (F), Miton Keynes (GB) en Louvain-la-Neuve (B). Jammer genoeg voor de studenten gebeurde dit voornamelijk middels literatuurstudie en niet door het bezoeken van de steden.

In de tweede fase hebben de studenten nagedacht over hoe de (westerse) wereld er over 30 jaar uit zou kunnen zien en wat dat zou betekenen voor nieuwe steden. En dat was geen gemakkelijke klus, zo bleek. Toch zijn de groepen erin geslaagd diverse thema’s te arresteren, waaronder groen, klimaat en milieu. De doorvertaling daarvan in een stedelijk model hebben de studenten met een redelijk open mind voor elkaar gekregen. Van het vormgeven van een new town in het rivierengebied in Nederland met aansluiting op het Europees HSL-netwerk, tot aan het bouwen van een nieuwe stad op een eiland in de Noordzee voor de Zuid-Hollandse kust. Meest in het oog springend en haarfijn uitgewerkt concept was het principe van losse drijvende componenten die naar behoefte kunnen worden samengesteld tot één stad. Visie hierbij is het elimineren van de stijgende zeespiegel als probleemfactor, gecombineerd met een slim mobiliteits- en distributiesysteem in de stad, waarbij geen auto’s bestaan.

De resultaten van het project zijn inmiddels in het bezit van het INTI. Het project is door de studenten zeer positief geëvalueerd. De resultaten van het project kunnen een mooie inspiratiebron zijn voor stedelijke ontwikkeling in de toekomst, en de studenten hopen daar na hun afstuderen op diverse manieren hun verdere bijdrage aan te mogen leveren!